top of page

EGO - PRIJATELJ


EGO je kao prašina u očima. Bez njenog čišćenja nećete moći jasno vidjeti. Zato čistite EGO i vidite svijet

Danas se mnogo piše i govori o samom EGU a spominje se pogotovu kod onih koji su na početku svog duhovnog upoznavanja i razmišljanja da je EGO prepreka i neprijatelj i da bi ga se trebalo riješiti.

Znam da će za mnoge biti veoma čudno ili bolje rečeno potpuno strano kada kažem:

Vaš EGO je vaš najbolji prijatelj.

EGO ne može nestati a da mi postojimo kao bića, što znači ako nemamo EGO mi smo mrtvi. Sa EGOM smo rođeni i on je prirodni dio onoga što mi jesmo. Imamo oči, uši, usta, nos, ruke, noge i na tome bi trebali biti zahvalni. Većina misli da je za to zahvalnost nebitna, smatrajući se da je to “normalno”.

Ne osjećajući svoje tijelo prihvatljivim i njegovim odbijanjem od sebe počinje borba. Ova borba vodi u bolesti ili "stanja". Ako to nešto istinski od srca zavolimo i prihvatimo, mogućnost bilo kakve borbe ne postoji.

Sve ostale slojeve EGA (patnja, bol i sl.) nadogradili smo kroz naš život preuzimajući ga roditelja i društva, od predaka, baka, djedova,. Te stoga kao takav i sa takvom nadogradnjom on se izražava kroz svoje djelovanje kao osoba, ličnost pa se često kaže “Ja poznajem sebe...”.

Da, ali samo kroz ove navedene slojeve bez ikakvog upuštanja u dublje saznanje o sebi.

Sva patnja, bol, strah su samo pokazatelji da se u nama dešava borba između onoga što želimo i onoga što ne želimo.

(Ovdje pogledajte video Patnja, Bol, Nezadovoljstvo, kako izaći iz toga?)

Teško je zamisliti duhovnu predaju da bi se došlo do uspjeha. Ne treba se bojati prihvatanja ovih dešavanja, kroz razmišljanja da takvim prihvatanjem nešto gubite (javlja se strah od gubitka) jer istovremeno osjećate želju za životom i strah od smrti.

Zato nas proces puta do balansa uči biti najbolji prijatelj sa svojim EGOM, bezuvjetno ga voljeti i smjestiti ga u stanje mirovanja iako će on sam sve dubljim prihvatanjem biti u miru sa vama i čak štaviše biti od velike pomoći kroz djelovanje u svakodnevnom životu. (Ovdje pročitajte tekst Površnost razumjevanja Života)

Kada bi svatko na ovoj planeti bar pokušao razmisliti o sebi i duhovno se probuditi u svojoj istini ova planeta bi bila raj. Neizmjerno sam zahvalna što se ipak duhovnost sve više približava nauci. Polako ali sigurno …..

Love, Nina


40 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page