top of page

POVRŠNOST RAZUMIJEVANJA ŽIVOTA


U našoj prirodi je da težimo harmoniji u životu i da nam život onako teče kao rijeka. Ovo zvuči kao magija, da baš tako ali iza toga stoji nešto mnogo važnije i temelj takvog jednog saznanja a to je razumijevanje sebe pa tek onda i svega ostaloga što čini tu magiju apsolutnim.

Iskustvo mi kaže da smo mi mnogo više od onog što mislimo da jesmo. Život je svakog dana novo uskrsnuće zajedno sa njegovim svakodnevnim umiranjem kroz spoznaje koje, ako im dopustimo, čine naš život magičnim.

Inspirativno iskustvo jedne od divnih učesnica ljetnjeg retreat-a

Upravo to dopušstanje je "kvaka" naše unutarnje osobenosti. Duhovno zatvorenom umu ovakva istina ne znači ništa čak šta više glupost kojom se neki ljudi zaludjuju ne znajući da takav um živi u svom vlastitom zatvoru, a sa druge strane takav isti um okrivljuje sve ostalo što vidi u materijalnom svijetu samo ne nikako pogledati u svoje sebstvo. Kakva ironija je da je sama ljudska inteligencija kreirala svijet upravo takav kakav je.

Dok god se čovjek ne okrene svom vlastitom duhovnom preobraženju dotle će tapkati na razini svijesti koja ne dopušta mijenjanje svijeta.

Otuda i izjava "budi promjena u svjetu i svijet će se promijeniti" što je istina . No um sa takvom razinom svijesti samo površno razumjeva ovakvu izjavu jer mu zvuči zanimljivo ne ulazeći dublje u ovakvu istinu već se počinje mijenjati na način da u svijetu traži ono što mu nedostaje.

Ne znajući da upada u svoju vlastitu zamku. Zato nas put do balansa uči osvjestiti i prihvatiti sadašnji trenutak kakv god da jeste jer sam tim činom prihvatanja ulazimo u svijest dopuštanja ili drugim rječima stanje ravnodušnosti gdje um nije niti pozitivan niti negativan jer tada se spajamo sa životom a život se spaja sa nama.

Koliko samo toga slušate svakodnevno "pozitivno misli i život će ti biti pozitivan..." I naravno um koji je negativan se prikači "zahefta" na ovakvu izjavu , trudi se, radi svaki dan i meditira, čita, upija, dijeli osmjehe ljubav gdje god stigne u tolikoj mjeri da to postaje napadno ne znajući da se može udaviti tako plivajući i u plićaku.

A gdje je otišala sva ona negativnost? Nigdje......samo čuči i sprema svoju pobjedu kada nakon razočarenja nastupi depresija.

Put balansa nas uči kako prvenstveno osjetiti naše sebstvo i poštivati ga jer nas tome nitko nikad nije učio.

Što smo sve bliži tom centru to smo svjesniji jednostavnosti življenja.

A za to nam je potreban alat najmoćniji jedan jedinstveni a to je meditacija.

(Meditacije možete naći na mom Youtube kanalu OVDJE)

Nikolina Savić


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page