Namjera, Zahvalnost i Dopuštanje


„Što nas navodi na djelovanje suprotno našim najboljim namjerama? Zašto sam to učinio/la? Zašto sam povrijedio/la tu osobu? Zašto sam planuo/la?“

Svoj život nismo doveli u red, a sa druge strane želimo biti etični i moralni. Nebrojeno mnogo puta smo sami sebi obećali da ćemo ukinuti loše navike, a ponašamo se uvijek po starom, nepoželjnom obrascu.

Riječ je o POŽUDI koju mnogi ne prepoznaju i zamjenjuju s ljubavlju koju smo dobili rođenjem.

Za razliku od takve ljubavi, požuda je ljubav materijalnog svijeta. Izmišljena je i stvorena u doticaju sa materijalnom energijom i kao takva je sebična, egocentrična i navodi na potiskivanje svoje istinske prirode.

Primjer je strastveni pušač koji kad god zapali cigaretu kaže: „Ja bih se spasio da se mogu ostaviti cigareta!“ Taj strastveni pušač ništa nije učinio da bi se zaista njih ostavio. Isti taj strastveni pušač prilikom jednog ručka kaže mom tati: „Zašto tako masno jedeš? Nije ti to zdravo!“

Slijedi duga priča o nezdravoj hrani dok ja nisam upitala: „Zašto ti toliko pušiš, a znaš da je nezdravo?“ Nastupila je tišina i kratka rečenica: „Da, točno je, ali ne mogu bez cigareta.“ Pitala sam: „Toliko ih voliš? Kakva je to ljubav i prema kome? Odgovara: „Ah, ne znam i nemoj me više ništa o tome pitati!“ Nasmijala sam se blago i ostavila ga u mislima. Znala sam da ta osoba nije spremna na nastavak priče o cigaretama i da nema hrabrosti suočiti se s tim.

Sa svim ostalim „požudnim“ stvarima u životu kao što su novac, piće, seks, osobe je isto.

Na pitanje: „Kako osloboditi svijest o požudi?“ Odgovaram: „Čišćenjem.“

Odjeću trebamo povremeno oprati sa praškom kako bi uklonili nečistoću, a potpuno isto je i sa našim umom. Um isto tako traži čišćenje.

Čišćenje uma provodi se plemenitim osjećajima koji ga oslobađaju od šest umnih neprijatelja koji se još od davnina spominju u vedskim spisima (želja, pohlepa, ljutnja, ljubomora, vezanost i oholost).

Zahvalnost je jedan od moćnih „čistača“ svega što dolazi u vaš život. Dakle, i lijepih i ružnih stvari jer i ružno dolazi za nešto lijepo i sa osjećajem zahvalnosti iz srca to ružno dobiva putanju uzdizanja i pri tom se svijest na taj način oslobađa.

Primjer je kada sjedimo u miru i tada nam dolaze svakakve misli i osjećaji.

Važno je ne obraćati na njih pažnju i pustiti ih da prođu jer kako su došle tako će i otići.

Zahvalnost je svjetlost koja pleše s vašim srcem.

Love, Nina

„Ako hoćeš disati duboko, moraš najprije isprazniti pluća. Ako hoćeš biti jak, moraš najprije naučiti biti slab. Ako hoćeš zauzeti visok položaj, moraš prvo prihvatiti nizak položaj. Ako se hoćeš obogatiti darovima, moraš najprije darovati sve što imaš. To se zove Skrivena Prosvijetljenost.“

(Lao Ce)


49 views0 comments

Recent Posts

See All